În 2008, un studiu efectuat de cercetătorii canadieni a relevat faptul că pacientele care aveau un nivel suficient de vitamina D în organism prezentau un risc de două ori mai mic de a muri de cancer la sân decât pacientele care aveau un deficit al acestei vitamine, iar studii efectuate în Norvegia şi Germania au ajuns la concluzii asemănătoare.
Chirurgul Kefah Mokbel, care îşi desfăşoară activitatea la o clinică privată din Londra, susţine că femeile cu vârsta de peste 20 de ani ar trebui să ia suplimente zilnice cu vitamina D pentru a reduce riscul îmbolnăvirii de cancer la sân.
„Fac un apel la Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) să administreze suplimente gratuite cu vitamina D tuturor femeilor cu vârsta de peste 20 de ani, deoarece este eficientă în protejarea de cancer la sân”, a declarat Kefah Mokbel într-o scrisoare adresată secretarului de stat din Ministerul Sănătăţii Jeremy Hunt, adăugând că vitamina D ar putea salva mii de vieţi pe an.
Vitamina D este cunoscută mai ales pentru rolul său în formarea oaselor şi pentru menţinerea sănătăţii acestora. Cercetătorii au descoperit însă că are un rol esenţial pentru sistemul imunitar şi pentru reglarea diviziunii celulare, ambele jucând un rol-cheie în lupta împotriva cancerului.
Deficitul de vitamina D poate creşte riscul instalării bolilor cronice – inclusiv osteoporoza, bolile de inimă, unele forme de cancer şi de scleroză -, precum şi a bolilor infecţioase, cum ar fi tuberculoza şi chiar gripa sezonieră, conform Şcolii de sănătate publică de la Harvard.
Testele efectuate la clinica privată a lui Kefah Mokbel au arătat că jumătate dintre paciente aveau carenţe de vitamina D şi că o treime aveau carenţe severe.
„Administrez vitamina D tuturor pacientelor mele de la clinică, deoarece cu cât doza este mai mare, cu atât mai mare este protecţia de cancer la sân. Vitamina D ajută celulele canceroase să se transforme în celule normale şi întăreşte de asemenea sistemul imunitar. Alt beneficiu este acela că favorizează moartea celulelor canceroase ale sânului”, a afirmat chirurgul britanic.
Acesta a comparat, totodată, rezultatele testelor efectuate la clinica sa de tratare a cancerului la sân din Londra cu rezultatele testelor efectuate pe fumători, susţinând că administrarea suplimentelor cu vitamina D este „o metodă cu costuri reduse, fără efecte secundare toxice”.
Surse: Mediafax, Daily Mail